Karma dla maltańczyka - jaki rodzaj wybrać?
Maltańczyk to rasa psa, która cieszy się obecnie bardzo dużą popularnością. Jest łagodny, ma pogodne usposobienie, uwielbia ruch i zabawę. To idealny towarzysz nawet dla alergików, ponieważ w przeciwieństwie do większości psów, posiada włosy, a nie sierść. Specyficzne cechy maltańczyka, związane głównie z wielkością rasy, rodzajem okrywy włosowej i predyspozycjami do niektórych chorób, wpływają na jego wyjątkowe wymagania żywieniowe. Czym powinna charakteryzować się karma dla maltańczyka? Przeczytaj.
Spis treści:
1. Maltańczyk - mały wulkan energii
2. Maltańczyk - żywienie - najważniejsze zasady
4. Jak karmić maltańczyka? Ile razy dziennie?
5. Karma dla maltańczyka a wiek psa
6. Najlepsza karma dla maltańczyka
Maltańczyk - mały wulkan energii
Maltańczyk to mały pies o pogodnym usposobieniu. Należy do ras z najdłuższą historią. Pierwsze wzmianki na jego temat pojawiły się już około 230 roku p.n.e. Maltańczyki były pupilami dam w czasach Cesarstwa Rzymskiego. W Renesansie przedstawiano je na rzeźbach i obrazach. Wielką sympatią cieszyły się maltańczyki na dworze Ludwika XIV.
Optymalna masa ciała dla tej rasy to od 2 do 3-4 kg. Długość życia wynosi około 14-16 lat. Maltańczyk to jeden z tych psów, które nie mają sierści, a włosy - są one białe, gęste, lśniące i długie, bardzo rzadko wypadają. Podobnie jak włosy ludzi, rosną cały czas. Dlatego maltańczyki wymagają codziennego szczotkowania włosów oraz regularnego przycinania (co 2-4 miesiące).
Maltańczyk jest łagodny, cierpliwy i oddany swojemu opiekunowi. Jest bardzo energiczny i chętny do zabawy. Uwielbia treningi i wszelkie aktywności. Nauka sztuczek i codzienna dawka ruchu pomagają w utrzymywaniu dobrej kondycji psa i budowaniu więzi z opiekunem.
W wyborze karmy dla maltańczyka powinniśmy przede wszystkim kierować się wielkością rasy, wiekiem i poziomem energii czworonoga. Nie bez znaczenia dla żywienia jest też rodzaj okrywy włosowej.
Maltańczyk - żywienie - najważniejsze zasady
W porównaniu do psów ras dużych maltańczyki są ruchliwe i charakteryzują się bardzo szybkim metabolizmem. Dlatego ich zapotrzebowanie energetyczne (w stosunku do masy ciała) jest większe niż dużych psów.
Jednym z najważniejszych aspektów żywienia maltańczyków jest odpowiednio wysoka dawka białka w pokarmie. Psy z włosami zużywają aż 30-35% dziennego zapotrzebowania na białko, które jest im potrzebne do regeneracji skóry i włosów.
Szczególną uwagę należy zwrócić na higienę jamy ustnej maltańczyka. Częstą przypadłością psów miniaturowych jest zapalenie dziąseł i choroby przyzębia. Opiekun powinien regularnie szczotkować zęby psa specjalną pastą. Suchy pokarm również pomaga w czyszczeniu zębów. Dobrym uzupełnieniem pełnoporcjowej karmy dla maltańczyka są przekąski dentystyczne, które usuwają płytkę nazębną i ograniczają tworzenie kamienia. Jeśli zdecydujesz się na ich podawanie, pamiętaj o odjęciu stosownej ilości kalorii od głównych posiłków.
Maltańczyki, jako psy ras miniaturowych, mają też skłonności do chorób dróg moczowych (np. kamicy moczowej), dlatego bardzo ważna jest odpowiednia zawartość wody w ich diecie. Oprócz suchej karmy i wody warto więc podawać im również mokrą karmę, która świetnie uzupełnia płyny.
Rasa ta jest dość wrażliwa na zmiany diety. Dlatego trzeba uważać na wprowadzanie nowych pokarmów. Nową karmę- podobnie jak u pozostałych ras psów- należy włączać stopniowo w ciągu tygodnia i obserwować zwierzę, czy nie występują u niego problemy trawienne - biegunka, zaparcia czy wymioty.
Dodatkowym elementem, na który warto zwrócić uwagę, jest podawanie pokarmu o stałych porach i wystawianie miseczki na około 20- 30 minut. Dzięki temu organizm psa przyzwyczaja się do regularnych posiłków, co umożliwia zachowanie tzw. komfortu trawiennego.