Jakie mięso dla psa? Który rodzaj jest najlepszy?
Psy zostały udomowione przez człowieka około 30 tysięcy lat temu. W czasie trwania tego długiego i złożonego procesu powstało wiele ras tych zwierząt, a także nastąpiła istotna zmiana w ich zwyczajach żywieniowych. Niegdyś mięsożerne psy obecnie są względnymi mięsożercami. Oznacza to, że na pewnym etapie ewolucji ich organizmy wykształciły zdolność do przetwarzania nie tylko pokarmów pochodzenia zwierzęcego, ale również roślinnego. Oba te składniki, w odpowiednich proporcjach, powinny znajdować się w podawanym naszym domowym czworonogom pożywieniu. Czy jednak surowe mięso dla psów jest wskazane?
Spis treści:
1. Czy pies może jeść surowe mięso?
2. Jakie mięso dla psa? Jaka dieta jest najlepsza?
Czy pies może jeść surowe mięso?
Kompletna i zbilansowana dieta to podstawa żywienia każdego zadbanego czworonoga. Odpowiedzialny opiekun powinien układać jadłospis psa w taki sposób, aby dzienna dawka pożywienia pokrywała 100% jego zapotrzebowania na kalorie oraz składniki odżywcze. Z tego powodu zaleca się stosowanie pełnoporcjowych karm gotowych (suchych lub mokrych), które można precyzyjne dopasować do wieku, rasy i aktywności fizycznej zwierzęcia. Składniki odżywcze, które znajdują się w karmach gotowych, to przede wszystkim:
- białko – głównie tzw. aminokwasy egzogenne: lizyna, metionina, tryptofan, treonina, arginina, histydyna, fenyloalanina, walina, leucyna oraz izoleucyna;
- tłuszcze – przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6;
- witaminy – głównie te rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) oraz witaminy z grupy B;
- minerały – między innymi wapń, fosfor, potas, cynk, żelazo, miedź, magnez, jod;
- węglowodany – zarówno te, które są trawione w przewodzie pokarmowym zwierzęcia (np. stanowiąca źródło energii skrobia), jak i te, które nie ulegają trawieniu (wspomagający pracę jelit i stymulujący mikroflorę jelit błonnik).
Podstawowym źródłem białka w psiej diecie jest mięso (mięśnie szkieletowe zwierząt rzeźnych) i produkty pochodzenia zwierzęcego (tzw. podroby). Dieta złożona wyłącznie z tych składników jest jednak zbyt uboga, aby zaspokajać wszystkie potrzeby żywieniowe
czworonoga. Posiłki w stu procentach mięsne (zawierające jedynie surowe mięso dla psa) są niedoborowe pod względem zawartości witamin, kwasów tłuszczowych i mikroelementów. Badania naukowe wykazują też, że zawartość białka, znacząco wyższa od optymalnej, może być przyczyną rozwoju potencjalnie chorobotwórczych bakterii jelitowych u psa. Należy pamiętać, że warunkiem utrzymywania zdrowej diety jest jej właściwe zbilansowanie. Najlepszym sposobem na uzyskanie takiego sposobu żywienia jest stosowanie pełnoporcjowych karm gotowych.
Surowe mięso dla psów jest nie tylko trudne do właściwego wkomponowania w jadłospis, ale także niebezpieczne. Zagrożenia mikrobiologiczne, jakie wiążą się z jego spożywaniem, to m.in. ryzyko przedostania się do organizmu pasożytów. Warto też zwrócić uwagę na możliwość zakażenia bakteriami Salmonella i Listeria (wykrywa się je nawet w 80% przebadanego mięsa) oraz innymi drobnoustrojami znajdującymi się często w nieprzetworzonych produktach mięsnych. Wiele z nich ma potencjał, aby przenosić się na ludzi, co jest szczególnie niebezpieczne w przypadku dzieci, osób chorych i starszych, a także kobiet w ciąży.
Zastanawiając się, jakie surowe mięso dla psa jest wskazane i bezpieczne, należy zatem uznać, że żadne. Znacznie pewniejszą opcją żywieniową jest podawanie zwierzęciu pełnoporcjowych karm suchych lub mokrych, które zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze i są szczegółowo badane przed przekazaniem do sprzedaży.