ZALOGUJ SIĘ DOlogo-cat-dog

Nie pamiętasz hasła?

Wpisz adres emailowy, aby otrzymać link do zresetowania hasła.

loader

ZALOGUJ SIĘ DO logo-cat-dog

Wysłaliśmy do Ciebie email.

Kliknij na poniższy link i postępuj zgodnie z instrukcjami, aby zresetować hasło. Jeśli nie otrzymałeś emaila, proszę sprawdzić folder spam.

ZALOGUJ SIĘ DO logo-cat-dog

Wysłaliśmy do ciebie mail z potwierdzeniem.

ZALOGUJ SIĘ DOlogo-cat-dog

Wyślij mail z potwierdzeniem raz jeszcze

Uzupełnij adres mailowy, aby otrzymać potwierdzenie.

loader

ODŻYWIANIE.

Jakie mięso dla psa? Który rodzaj jest najlepszy?

Psy zostały udomowione przez człowieka około 30 tysięcy lat temu. W czasie trwania tego długiego i złożonego procesu powstało wiele ras tych zwierząt, a także nastąpiła istotna zmiana w ich zwyczajach żywieniowych. Niegdyś mięsożerne psy obecnie są względnymi mięsożercami. Oznacza to, że na pewnym etapie ewolucji ich organizmy wykształciły zdolność do przetwarzania nie tylko pokarmów pochodzenia zwierzęcego, ale również roślinnego. Oba te składniki, w odpowiednich proporcjach, powinny znajdować się w podawanym naszym domowym czworonogom pożywieniu. Czy jednak surowe mięso dla psów jest wskazane?

Spis treści:

     1. Czy pies może jeść surowe mięso?

     2. Jakie mięso dla psa? Jaka dieta jest najlepsza?

Czy pies może jeść surowe mięso?

Kompletna i zbilansowana dieta to podstawa żywienia każdego zadbanego czworonoga. Odpowiedzialny opiekun powinien układać jadłospis psa w taki sposób, aby dzienna dawka pożywienia pokrywała 100% jego zapotrzebowania na kalorie oraz składniki odżywcze. Z tego powodu zaleca się stosowanie pełnoporcjowych karm gotowych (suchych lub mokrych), które można precyzyjne dopasować do wieku, rasy i aktywności fizycznej zwierzęcia. Składniki odżywcze, które znajdują się w karmach gotowych, to przede wszystkim:

    - białko – głównie tzw. aminokwasy egzogenne: lizyna, metionina, tryptofan, treonina, arginina, histydyna, fenyloalanina, walina, leucyna oraz izoleucyna;

    - tłuszcze – przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6;

    - witaminy – głównie te rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) oraz witaminy z grupy B;

    - minerały – między innymi wapń, fosfor, potas, cynk, żelazo, miedź, magnez, jod;

    - węglowodany – zarówno te, które są trawione w przewodzie pokarmowym zwierzęcia (np. stanowiąca źródło energii skrobia), jak i te, które nie ulegają trawieniu (wspomagający pracę jelit i stymulujący mikroflorę jelit błonnik).

Podstawowym źródłem białka w psiej diecie jest mięso (mięśnie szkieletowe zwierząt rzeźnych) i produkty pochodzenia zwierzęcego (tzw. podroby). Dieta złożona wyłącznie z tych składników jest jednak zbyt uboga, aby zaspokajać wszystkie potrzeby żywieniowe

czworonoga. Posiłki w stu procentach mięsne (zawierające jedynie surowe mięso dla psa) są niedoborowe pod względem zawartości witamin, kwasów tłuszczowych i mikroelementów. Badania naukowe wykazują też, że zawartość białka, znacząco wyższa od optymalnej, może być przyczyną rozwoju potencjalnie chorobotwórczych bakterii jelitowych u psa. Należy pamiętać, że warunkiem utrzymywania zdrowej diety jest jej właściwe zbilansowanie. Najlepszym sposobem na uzyskanie takiego sposobu żywienia jest stosowanie pełnoporcjowych karm gotowych.

Surowe mięso dla psów jest nie tylko trudne do właściwego wkomponowania w jadłospis, ale także niebezpieczne. Zagrożenia mikrobiologiczne, jakie wiążą się z jego spożywaniem, to m.in. ryzyko przedostania się do organizmu pasożytów. Warto też zwrócić uwagę na możliwość zakażenia bakteriami Salmonella i Listeria (wykrywa się je nawet w 80% przebadanego mięsa) oraz innymi drobnoustrojami znajdującymi się często w nieprzetworzonych produktach mięsnych. Wiele z nich ma potencjał, aby przenosić się na ludzi, co jest szczególnie niebezpieczne w przypadku dzieci, osób chorych i starszych, a także kobiet w ciąży.

Zastanawiając się, jakie surowe mięso dla psa jest wskazane i bezpieczne, należy zatem uznać, że żadne. Znacznie pewniejszą opcją żywieniową jest podawanie zwierzęciu pełnoporcjowych karm suchych lub mokrych, które zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze i są szczegółowo badane przed przekazaniem do sprzedaży.

 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jakie mięso dla psa? Jaka dieta jest najlepsza?

Jakie mięso dla psa jest najbardziej atrakcyjne? Praktyka pokazuje, że większość czworonogów preferuje karmę o smaku wołowiny, w której najsilniej wyczuwalny jest smak umami. Są oczywiście również wyjątki – niektóre psy przepadają za kurczakiem, a inne za rybami. Ponieważ zwierzęta, podobnie jak ludzie, mają swoje gusta żywieniowe, producenci pełnoporcjowych karm suchych i mokrych korzystają z różnorodnych gatunków mięs i produktów pochodzenia zwierzęcego. Są to między innymi:

- wołowina,

- jagnięcina,

- baranina,

- drób,

- dziczyzna,

- ryby.

W żywieniu czworonoga można również wybierać karmy, które zawierają mieszaninę różnych rodzajów i fragmentów mięs (np. dziczyzny, jagnięciny i drobiu). Ważny element diety mięsożerców stanowią podroby, czyli tzw. produkty pochodzenia zwierzęcego. Należą do nich takie elementy jak: wątróbka, serca czy żołądki. Są one wyjątkowo bogatym źródłem składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania psa.

Stosowany przez producentów podział na karmy suche i mokre pozwala opiekunom na większą swobodę wyboru. Należy pamiętać, że pełnoporcjowa karma sucha jest około 4-krotnie bardziej kaloryczna od karmy mokrej. Aby bilans kaloryczny posiłku był właściwy, pies żywiony karmą mokrą, powinien otrzymywać odpowiednio większe porcje lub być karmiony odpowiednio częściej. Instytut Nauki o Zwierzętach Waltham zaleca stosowanie u psów diety mieszanej, która pod względem masy składa się w 50% z karmy mokrej i w 50% z karmy suchej.

Pełnoporcjowa karma gotowa, podawana czworonogowi w prawidłowych ilościach 2 lub 3 razy dziennie, pokrywa 100% jego dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze i energię. Z tego powodu nie ma konieczności uzupełniania diety zwierzęcia. Warto natomiast sięgnąć po tzw. psie przekąski- jako formę nagrody (np. podczas treningu), przyjemność czy narzędzie do budowania więzi. Stosując przysmaki dla psów powinniśmy pamiętać, aby główny posiłek został uszczuplony o odpowiednią ilość kalorii. Wartość kaloryczna karm uzupełniających (czyli m.in. przekąsek) nie powinna przekraczać 10% zalecanej dziennej dawki energii. Dodatkowo warto zadbać o to, aby przysmaki, podawane psu, oprócz dostarczania mu przyjemności, miały również jakąś funkcjonalność. Dobrym pomysłem jest korzystanie z produktów stomatologicznych, które pomagają utrzymywać właściwą higienę w obrębie jamy ustnej zwierzęcia. Nie mogą być jednak traktowane jako zamiennik codziennego szczotkowania zębów. 

Stabilna i zbilansowana dieta pomaga utrzymywać nasze czworonogi w dobrym zdrowiu, a nawet zapewnić im maksymalną możliwą długość życia. Odpowiedzialny opiekun ma to na uwadze, wybierając właściwy sposób żywienia dla swojego psa. Przygotowywanie dla niego posiłków samodzielnie w domu nie jest niemożliwe, jednak stanowi niemałą trudność z uwagi na fakt, że konieczne jest wykorzystanie wielu składników w odpowiednio wyliczonych proporcjach. Zarówno gotowane, jak i surowe mięso dla psów, jest niepełnowartościowe (a często szkodliwe), dlatego też dieta, złożona wyłącznie z takich produktów, jest niewskazana w żywieniu czworonoga. Z tego powodu lekarze weterynarii zalecają stosowanie pełnoporcjowych, gotowych karm suchych i mokrych dla zwierząt. Są one przebadane i odpowiednio zbilansowane, a dla naszych ulubieńców również bardzo smaczne!

Ustawienia plików cookie